Hielpijn en fasciitis plantaris

In 2020 heb ik een onderzoek gedaan voor mijn afstudeeropdracht. Binnenkort zal ik een overzicht toevoegen van de resultaten. Bij 6 van de 7 deelnemers hebben de behandelingen een gunstig effect gehad op de klacht, de één meer dan een ander. Meestal was het effect op het verminderen van de klacht hoger als de klacht minder lang bestond.

VoetreflexPlus Therapie en hielpijn door een ontstoken peesplaat onder de voet. Onderzoek voor mijn afstudeeropdracht.

Hielpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de peesplaat onder de voet (fascie plantaris en bij een ontsteking heet dit fasciitis plantaris, waarbij de “itis” de ontsteking aanduidt). Deze ontsteking kan onder andere ontstaan door overbelasting. Veel staan, veel (hard)lopen of een verkeerde stand van de voet door verkeerd schoeisel of een ander lichamelijk probleem kan overbelasting van de voet geven. In de volksmond wordt de term “hielspoor” vaak gebruikt bij hielpijn. Dit is niet helemaal correct, want hielspoor is de naam die is gegeven aan de kalkafzetting onder het hielbot (calaneus). Bij een groot aantal mensen kan er sprake zijn van hielspoor zonder dat ze hier klachten van ervaren. De grootste groep mensen met hielpijn hebben geen kalkafzetting onder het hielbot en wel een ontsteking van de peesplaat onder het hielbot en richting de voorvoet. Bij beide soorten hielpijn is het duidelijk dat deze pijn heftig kan zijn gedurende langere tijd. De pijnklachten treden vaak op ’s ochtends bij het opstaan uit bed of opstaan na een tijdje zitten (startpijn) en/of bij langdurig belasten (staan of lopen).

Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten te behandelen. Op de website van thuisarts.nl https://www.thuisarts.nl/hielspoorklachten/ik-heb-hielspoorklachten-2 staat duidelijk informatie hierover beschreven. De klachten zijn vaak langdurig. Dit varieert tussen de paar maanden en soms wel anderhalf jaar.

Eén van de mogelijkheden om de pijnklachten te verminderen is om zelf zooltjes aan te schaffen of om bij een podoloog of podotherapeut zooltjes te laten aanmeten om de druk op de pijnlijke plek te verminderen. Lees de informatie hierover op de volgende link van de website van Podocentrum Alkmaar https://www.podoalkmaar.nl/klachten/hielspoor/. De podoloog zal een echografie maken om te kijken of er sprake is van een ontstoken peesplaat met of zonder hielspoor en kijkt o.a. ook naar de stand van de voet voordat er een zooltje op maat gemaakt wordt. Zie https://www.podoalkmaar.nl/hielspoor-zolen/

Kan VoetreflexPlus Therapie helpen bij het verminderen van de pijnklachten bij de ontstoken peesplaat?

Dit wil ik graag onderzoeken. Daarom zoek ik mensen die al langere tijd pijnklachten hebben onder de hiel en die al langere tijd zooltjes hiervoor gebruiken. Dus heeft u langer dan 3 maanden zooltjes en wilt u ervaren of VoetreflexPlus behandelingen de pijnklachten extra kunnen verminderen? Neem dan contact op met mij. Kijk hiervoor onder het kopje ‘Contact’ in de menubalk.

Ik zoek:

  • Behandelgroep: Mensen met hielpijn die hiervoor minimaal 3 maanden geleden zooltjes zijn gaan gebruiken en nog pijnklachten hebben met en/of zonder de zooltjes in hun schoenen. Bent u in de gelegenheid zes weken (achter elkaar) afspraken bij te maken voor massages? En bent u bereid om voor elke behandeling een korte vragenlijst in te vullen? Neem dan contact op met me.

Het onderzoek voor de behandelgroep bestaat uit:

  • Intake en ontspannende voetreflexmassage. Tevens meet ik dan de zuurgraad (pH) in de urine.
  • Vijf keer elke week een VoetreflexPlus behandeling van ongeveer 60 minuten.
  • Een week na elke massage een vragenlijst invullen (dat zal dus meestal voorafgaand aan de volgende massage zijn), zodat ik de pijnklachten met een score in beeld kan krijgen. Ook wordt bij de laatste behandeling de zuurgraad (pH) in de urine weer bepaald.

Wat zijn de kosten:

  • Voor de behandelgroep vraag ik een bijdrage in de kosten van € 60,00 voor de zes behandelingen.