Hielpijn en fasciitis plantaris

In 2020 heb ik een onderzoek gedaan voor mijn afstudeeropdracht.

Bij 6 van de 7 deelnemers hebben de behandelingen een gunstig effect gehad op de klacht, bij de één meer dan bij de ander. Meestal was het effect op het verminderen van de klacht hoger als de klacht minder lang bestond.

Hielpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de peesplaat onder de voet (fascie plantaris en bij een ontsteking heet dit fasciitis plantaris, waarbij de “itis” de ontsteking aanduidt). Deze ontsteking kan onder andere ontstaan door overbelasting. Veel staan, veel (hard)lopen of een verkeerde stand van de voet door verkeerd schoeisel of een ander lichamelijk probleem kan overbelasting van de voet geven. In de volksmond wordt de term “hielspoor” vaak gebruikt bij hielpijn. Dit is niet helemaal correct, want hielspoor is de naam die is gegeven aan de kalkafzetting onder het hielbot (calaneus). Bij een groot aantal mensen kan er sprake zijn van hielspoor zonder dat ze hier klachten van ervaren. De grootste groep mensen met hielpijn hebben geen kalkafzetting onder het hielbot en wel een ontsteking van de peesplaat onder het hielbot en richting de voorvoet. Bij beide soorten hielpijn is het duidelijk dat deze pijn heftig kan zijn gedurende langere tijd. De pijnklachten treden vaak op ’s ochtends bij het opstaan uit bed of opstaan na een tijdje zitten (startpijn) en/of bij langdurig belasten (staan of lopen).

Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten te behandelen. Op de website van thuisarts.nl https://www.thuisarts.nl/hielspoorklachten/ik-heb-hielspoorklachten-2 staat duidelijk informatie hierover beschreven. De klachten zijn vaak langdurig. Dit varieert tussen de paar maanden en soms wel anderhalf jaar.

Eén van de mogelijkheden om de pijnklachten te verminderen is om zelf zooltjes aan te schaffen of om bij een podoloog of podotherapeut zooltjes te laten aanmeten om de druk (tijdelijk) op de pijnlijke plek te verminderen.

Vanuit mijn expertise met VoetreflexPlus Therapie, benader ik de klacht met een holistische visie. Dit houdt in met aandacht voor de fysieke, mentale, emotionele en spirituele elementen die de klacht kunnen veroorzaken of in stand houden. Met behulp van de Westerse geneeskunde en Chinese geneeskunde. Naast het geven van een therapeutische behandeling zal ik ook adviezen geven m.b.t. leefstijl en oefeningen. Deze combinatie zal het effect van de behandelingen vergroten, als de adviezen worden opgevolgd.