Hielpijn en fasciitis plantaris

VoetreflexPlus Therapie en hielpijn door een ontstoken peesplaat onder de voet. Onderzoek voor mijn afstudeeropdracht.

Hielpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de peesplaat onder de voet (fascie plantaris en bij een ontsteking heet dit fasciitis plantaris, waarbij de “itis” de ontsteking aanduidt). Deze ontsteking kan onder andere ontstaan door overbelasting. Veel staan, veel (hard)lopen of een verkeerde stand van de voet door verkeerd schoeisel of een ander lichamelijk probleem kan overbelasting van de voet geven. In de volksmond wordt de term “hielspoor” vaak gebruikt bij hielpijn. Dit is niet helemaal correct, want hielspoor is de naam die is gegeven aan de kalkafzetting onder het hielbot (calaneus). Bij een groot aantal mensen kan er sprake zijn van hielspoor zonder dat ze hier klachten van ervaren. De grootste groep mensen met hielpijn hebben geen kalkafzetting onder het hielbot en wel een ontsteking van de peesplaat onder het hielbot en richting de voorvoet. Bij beide soorten hielpijn is het duidelijk dat deze pijn heftig kan zijn gedurende langere tijd. De pijnklachten treden vaak op ’s ochtends bij het opstaan uit bed of opstaan na een tijdje zitten (startpijn) en/of bij langdurig belasten (staan of lopen).

Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten te behandelen. Op de website van thuisarts.nl https://www.thuisarts.nl/hielspoorklachten/ik-heb-hielspoorklachten-2 staat duidelijk informatie hierover beschreven. De klachten zijn vaak langdurig. Dit varieert tussen de paar maanden en soms wel anderhalf jaar.

Eén van de mogelijkheden om de pijnklachten te verminderen is om bij een podoloog of podotherapeut zooltjes te laten aanmeten om de druk op de pijnlijke plek te verminderen. Lees de informatie hierover op de volgende link van de website van Podocentrum Alkmaar https://www.podoalkmaar.nl/klachten/hielspoor/. De podoloog zal een echografie maken om te kijken of er sprake is van een ontstoken peesplaat met of zonder hielspoor en kijkt o.a. ook naar de stand van de voet voordat er een zooltje op maat gemaakt wordt. Zie https://www.podoalkmaar.nl/hielspoor-zolen/

Kan VoetreflexPlus Therapie helpen bij het verminderen van de pijnklachten bij de ontstoken peesplaat?

Dit wil ik graag onderzoeken. Daarom zoek ik mensen met fasciitis plantaris die willen meewerken aan het onderzoek. De podoloog kan door middel van een echografie zien of er sprake is van een (ontstoken) verdikte peesplaat onder de hiel bij hielpijn. Om het pijngebied te ontlasten zal hij zooltjes aanmeten. Dus heeft u zooltjes en wilt u ervaren of VoetreflexPlus behandelingen de pijnklachten extra kunnen verminderen? Neem dan contact op met mij.

Heeft u een informatiefolder gehad van Podocentrum Alkmaar? Dan weet u hoe u contact met mij op kunt nemen.

Heeft u geen informatiefolder gehad van Podocentrum Alkmaar? Maar is er bij u wel sprake van fasciitis plantaris en heeft u zooltjes? Dan kunt u ook meedoen aan het onderzoek. U kunt dan contact met me opnemen, zie menubalk “contact”.

Ik zoek twee doelgroepen:

  1. Behandelgroep: Mensen met hielpijn die hiervoor kortgeleden zooltjes aangemeten hebben gekregen en zes afspraken bij mij willen maken voor massages. Tevens moet u bereid zijn om voor elke behandeling een korte vragenlijst in te vullen.
  2. Controlegroep: mensen met hielpijn die hiervoor kortgeleden zooltjes aangemeten hebben gekregen en één intakegesprek willen inplannen bij mij. Tevens moet u bereid zijn gedurende zes weken wekelijks een vragenlijst in te vullen en deze per mail naar mij terug te sturen. Aan het einde van deze zes weken kunt u een afspraak bij mij maken voor een ontspannende VoetreflexPlus massage van ongeveer 60 minuten.

Het onderzoek voor de behandelgroep bestaat uit:

  • Intake en ontspannende voetreflexmassage. Tevens meet ik dan de zuurgraad (pH) in de urine.
  • Vijf keer elke week een VoetreflexPlus behandeling van ongeveer 60 minuten.
  • Een week na elke massage een vragenlijst invullen (dat zal dus meestal voorafgaand aan de volgende massage zijn), zodat ik de pijnklachten met een score in beeld kan krijgen. Ook wordt bij de laatste behandeling de zuurgraad (pH) in de urine weer bepaald.

Wat zijn de kosten:

  • Voor de behandelgroep vraag ik een bijdrage in de kosten van € 90,00 voor de zes behandelingen.
  • Voor de controlegroep vraag ik geen bijdrage in de kosten.